Basowy dzwięk z komory silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JarekW
    Classic
    • 2012
    • 15

Tak sobie poczytałem i mam propozycję.
    Raz mi się zdarzyło, ale było warto. Specyficzne warunki. Lato, niedziela, trasa Łódź-Zakopane (prawie cały czas 2 pasy i brak Tirów), wyjazd samemu, bez żadnej presji czasowej. Cisza w samochodzie, nikt nie marudzi.
    Zapinam 90. Tirów nie ma, osobówki mnie wyprzedzają. I mam przed sobą pustą drogę. Serio nikt mi nie przeszkadza, pusto.....

W zmieniarce prawie cała dyskografia Marillion, leci po kolei. Klima na 21 C.

Spróbujcie kiedyś, bo czas zwalnia.... 8)
  • magi2
    Drive
    • 2011
    • 83

Witam

Usłyszałem dziś dziwny basowy dzwiekwydobywajacy sie ztylniej czesci komory silnika.
    Słychać go jak stoje przy aucie na wyskokści lusterek bocznych oraz po otwarciu komory silnika i przyłożeniu uchac miedzy silnik a scianę grodziową
    Dzwięk dość mocno basowy

Czy w też tak macie?

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

najprawdo podoniej łacznik elastyczny wydech popekał
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• McGan
        RS
        • 2010
        • 3573
        • Superb III (3V3)

Masz dolną osłonę silnika? Jeśli nie, to mogła sztanga z turbo przymarznąć, obleźć śniegiem - ja tak miałem zeszłej zimy, puściło jak się autko rozgrzało, potem zamontowałem pokrywę i po problemie
        Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
        Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• magi2
          Drive
          • 2011
          • 83

osłona dolna blaszana iboczne plastikowe są na miejscu
          sztanga wymieniona na nową w listopadzie ibez znaczenia czy silnikzimny czy ciepły.

czy objawem uszkodzonego łącznika będzie tylko dzwięk czy jakieś jakis widoczne spalinyw komorze silnika

Komentarz

• McGan
            RS
            • 2010
            • 3573
            • Superb III (3V3)

magi2, spaliny też mogą być zauważalne. Najszybciej jednak po zapachu rozpoznasz
            Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
            Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• magi2
              Drive
              • 2011
              • 83

jutro sprawdze raz jeszcze , ale raczej nic nie wyczułem narazie oprócz dzwięku basowego

Komentarz

• german81
                L&K
                • 2010
                • 1414
                • Octavia II combi (1Z5)
                • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                • BZB 1.8 TSI 160 KM

jesli to łacznik to po paru dniach jezdzenia z uszkodzonym bedzie okpcony .mozna to sprawdzic organoleptycznie otpal silnika naj bezpieczniej zimny i zacznij macac :lol: łacznik powinienes poczuc przedmuchy spalin
                diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• magi2
                  Drive
                  • 2011
                  • 83

Zamieszczone przez german81
                  jesli to łacznik to po paru dniach jezdzenia z uszkodzonym bedzie okpcony .mozna to sprawdzic organoleptycznie otpal silnika naj bezpieczniej zimny i zacznij macac :lol: łacznik powinienes poczuc przedmuchy spalin
                  jutro sprawdze na zimnym silniku

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

Też myślę że to łącznik, miałem tak, wprawdzie basowego brzemienia mocnego nie miałem, ale dziwne odgłosy też wytwarzał, pewnie zależy od stopnia uszkodzenia. Wydech na przodzie to nierdzewka, więc stawiam na ten łącznik elastyczny wydechu. Nie pamiętam jak jest w OI i czy go widać od góry w SI jest widoczny, widziałem, że jest ciut okopcony na łączeniu sitka i blachy.
                    Mi to zrobili ładnie u tłumikarza, przy okazji możesz katalizator wywalić jak jeszcze masz, mnie też pytali o to, ale się okazało, że jeszcze dobry jest, to go zostawiłem.
                    p.s. a tak w ogóle zauważyłem że wydechy w dieslach (przynajmniej w tdi) są dłużo trwalsze niż w benzynach. Pewnie to kwestia składu spalin oraz temperatury spalin, chyba się nie mylę.

Komentarz

• magi2
                      Drive
                      • 2011
                      • 83

Ciężka sprawa by to obadać bez kanału lub podnosnika , sprawa musisz troche poczekać

Komentarz

• pablokinah
                        Rider
                        • 2010
                        • 574

U mnie jak miałem basowy dzwięk na wysokości lusterek to znalazłem dziurę na łączniku srodkowej rury i końcowego tłumika który znajduję się w połowie auta położyłem koc i bez podnoszenia wyczułem przedmuch.
                        jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

Pracuję...